Enyingi Mihály

Enyingi Mihály
Márkóért Érdemérem
2015.

Enyingi Mihály márkói keramikus igazi lokálpatrióta.

Falunk szülötteként már a kezdetekben fontos volt számára, hogy itt alakítsa ki alkotói, művészi tevékenységének színhelyét, kerámiaműhelyét. Küldetésére fiatalon talált rá, tehetségét, kézügyességét a kerámiakészítésben kamatoztatta. Herenden, a porcelángyárban tanulta a mesterséget, majd a majolikaüzemben dolgozott, s végül, több mint 25 éve önálló műhelyt nyitottak feleségével, aki élete társa és hű munkatársa is.

Kemény munkával és kitartással építették a műhelyt, ahol a magas színvonalú termékeknek köszönhetően egyre nagyobb méretekben és gyártási mennyiségben folyik a munka. Különféle technikákkal dolgoztak az évek során, s közben saját eljárásokat is kikísérleteztek. Egyik ilyen saját fejlesztésük az úgynevezett máz alatti technika, melyhez nagyon magas szintű rajztudás szükséges.

A különböző, szépen megmunkált dísz-és használati tárgyak készítése mellett sajnos viszonylag kevés ideje jut a kreatív művészi munkára, alkotására.

Ennek ellenére lehetőség szerint eleget tesz a felkéréseknek, és műveivel gyakran gazdagítja a helyi és környékbeli kiállításokat. Saját kiállítását is megtekinthettük a tavalyi évben a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A művész nagy elhivatottsággal támogatja a márkói kulturális és közösségi életet. Felajánlásaival szinte valamennyi nagyobb rendezvényünk sikeréhez hozzájárul. Az önkormányzat hozzá intézett kéréseinek minden esetben megpróbál a legjobb tudása szerint eleget tenni.

Enyingi Mihály készítette nagy gondossággal a 2009-ben felújított kálvária stációk képeit.

Ezek a művek is híven tükrözik alkotójuk világát. A részletekben nem elveszve törekedni a precizitásra és a harmóniára. Azon szerencsés emberek közé tartozik, aki szereti a munkáját a hivatásának él.

Enyingi Mihályt tehetsége, szorgalma és elhivatottsága, végtelen szerénysége és a munka iránti alázata az emberi példaképek sorába állítja. Közösségünk kitartó és önzetlen szolgálatát Márkóért Érdeméremmel ismerjük el, köszönjük meg.