Magasházi János

1936-ban született Márkón. A zene szeretete és a harmonika apai örökség, hiszen már apja, Mihály is híres harmonikás volt. A szülői példa és a szorgalom, a gyakorlás meghozta a szakmai elismeréseket. Magasházi János több, mint három évtizede állandó fellépője német nemzetiségi rendezvényeknek, harmonikás találkozóknak és természetesen településünk rendezvényeinek is.

Számos csoportot kísért és kísér ma is harmonikán, így szinte megalakulásától kezdve a márkói Steixner István Német Nemzetiségi Kórust is. Minősítő versenyeken csoportjaival legtöbbször arany minősítést ért el.

1998-ban településünk nemzetiségi önkormányzatának létrehozásában fontos, kezdeményező szerepe volt. Az első ciklusban elnökhelyettesként, majd elnökként tevékenykedett.

Harmonikájával nem csak a megyében, de országosan és határainkon kívül is öregbíti településünk hírnevét. Munkásságát a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat is elismerte, 2012-ben Magasházi Jánost a legmagasabb kitüntetéssel, az Ehrenpreis díjjal jutalmazta.

Településünk Önkormányzatának képviselő-testülete a falu közösségéért végzett munkája, a nemzetiségi kultúra ápolása és bemutatása terén nyújtott kimagasló teljesítményéért Magasházi Jánosnak a díszpolgári címet adományozza.