Civil szervezetek

Márkófolt Varrókör Egyesület


varrokorcsoport

„A foltvarrás közösségi tevékenység, ez talán a legszebb, ha nem is mindig a legmutatósabb része. A foltvarró munkák érzelmi ragasztók az asszonyok között, segítenek összetartani ezt a szétesőben lévő világot.” Dolányi Anna, a Magyar Foltvarró Céh alapítójának szavai.
Ez az Amerikából induló technika babonázta meg kicsiny falunk asszonyait, lányait is 2003-ban. Karácsonyra készülődve merült fel a gondolat a Foltvarró csoport alakításáról. A lelkes csoport 2004. januárjától már hetente találkozott, és megismerkedett a patchwork alapfogalmaival és a különböző technikákkal.
Ez a töretlen odaadás a mai napig megmaradt lányaink, asszonyaink szívében, a csoport létszáma évről évre növekedett. 2010-ben egyesületté alakult, 2017-ben felvételt nyert a Helyi Értéktárba. A varrókört 15 évig vezette Migray Emődné Gabi néni.
2007-ben kezdett a csoportba járni az első gyermek Szalai Enikő, aki táncos párjával Birminghamben, illetve a Családi Kör pályázaton is díjat nyert. Magyarországon egyedül álló módon heti rendszereséggel gyermek foltvarrókör is működik 2015 óta. 2021-ben Pölös Petra lett az Országos Foltvarró Fesztivál díjazottja Pillanat szülte című munkájával.
Kezdettben a foltvarrás mellett a kézimunka alapjaival is megismerkedtek az alapító tagok, a szalaghímzés, a horgolás és kötés alapjait is elsajátították. Évek óta Enyingi Judit töretlen munkabírásával működik a kézimunkakör is a településen.

Az egyik kedvenc jelmondata A Márkófolt Varrókör Egyesületnek:
„Szabj pontosan,
Vasalj gondosan,
Bonts boldogan.”S szívedben felragyog az alkotás adta szabadság.

A foltvarrók – hagyományos módos – karitatív tevékenységet is végeznek: babalabdák varrását, jótékonysági tombolát, kézműves foglalkozásokat, óvodai mesepárnákat.
Hagyományos rendezvényei a varrósnapok, „Varrjunk a szabadban!” felhíváshoz csatlakozás, gyermektáborok, varróstáborok, adventben jótékonysági tombola a Szent Márk Karitászcsoport javára, Országos Foltvarró Fesztivál látogatása.
Sok helyen szerepelt már kiállításon munkáival Márkó mellett az egyesület: Bándon, Papkeszin, Gyulafirátóton, Cholnoky Galériában, Szekszárdon, Nagyvázsonyban, Balatonrendesen. 2021-ben Pilisvörösváron az Országos Foltvarró Fesztiválon a gyermekcsoportunk állíthatott ki, majd 2022-ben megkaptunk az Országos Foltvarró Fesztivál rendezési jogát, melynek Veszprémben az Agóra adott otthont, s mellyel országos szinten megismerték Márkót és a Márkófolt Varrókört a foltvarrók.
Az egyesület taglétszáma (2022) 25 fő felnőtt, 12 fő gyermek.

Érdeklődőket, varrni vágyókat szeretettel várunk továbbra is!

Az egyesület elnöke: Madarászné dr. Ifju Bernadett
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18030260-1-19

 

Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület


Cserdulo10eves-129

A 2012-ben alakult Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület fő feladata, hogy egyfajta keretet, hátteret biztosítva támogassa, segítse a településünkön már évek óta működő néptánccsoport tevékenységét. Szervezetünket elsősorban a Kárpát-medencei magyar néphagyományok ápolására, falunk és a környező települések kulturális életének gazdagítására, a közösségi élet színesítésére hoztuk létre. Fontos feladatunknak egy helyi összetartó gyermekközösség kialakítása. Csoportjaink taglétszáma közel száz fő. A néptánc és néphagyományok tiszteletén túl tagjaink falunk egyéb rendezvényeinek szervezésében, lebonyolításában is (pl. játszóházak, kézműves foglalkozások, nyugdíjas- és gyermek programok, stb.) aktívan részt vállalnak, s megalakulásunk óta már több önálló szervezésű, nagy volumenű rendezvényünk is volt – Márkói Cserdülő Népzenei és Hagyományőrző Tábor, illetve a Márkói Cserdülő Néptáncgála és Táncház, melyeket évek óta hagyományosan megrendezünk.

Jelenleg 3 gyermek és 2 felnőtt tánccsoport működik, továbbá 2021-ben megalakult a gyermek népdalkör is, így hetente összesen 8-10 órában folynak néptánc és népdal foglalkozásaink, amelyek során a magyar népzenével, népdalokkal, a Kárpát-medence tájegységeinek táncaival ismerkedünk, betekintést nyerve a magyar népi kultúra értékes világába.

Gyermekcsoportjaink magukba szívják a helyi óvodás, iskolás korú gyermekközösség aktív magját, akik így (iskola hiányában) Márkó egyetlen, nagy létszámú, összetartó gyermekcsoportját alkotják, és a későbbiekben talán mozgatórugói lehetnek falunk fiatal közösségének. Kiemelkedően fontosnak tartjuk tehát az ő nevelésüket, összefogásukat.
Felnőtt táncosaink a néphagyomány tiszteletén és ápolásán, a táncok elsajátításán és azok színpadon történő bemutatásán túl, sokat járnak közösen rendezvényekre, táncházakba, kulturális előadásokra. A helyi rendezvények állandó résztvevői, szervezői, önkéntes segítői.

Az egyesület elnöke: Madarász Péter
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18285044-1-19

 

Márkói Futó Egyesület

futoegyesulet

Egyesületünk 2018. nyarán alakult. Elsődleges célunk a mozgás és a futás örömének népszerűsítése.

Szeretnénk minden korosztály figyelmét felkelteni a rendszeres sportolás és testmozgás fontosságára.
Másik lényeges célkitűzésünk pedig falunk, Márkó és a környező települések sportolás iránt érdeklődők közösségi életének összefogása és fellendítése.
Ezen célok elérésének érdekében minden évben több alkalommal szervezünk sportversenyeket, futóversenyt, és játékos akadályversenyt a kisebb korosztálynak, példát mutatva ezzel nekik is a szabadidő hasznos eltöltésére. Ezeket az eseményeinket húsvétkor, gyereknapkor, falunapkor, és az ősz folyamán minden évben megtartjuk.
Fontos számunkra az egészség megőrzésére irányuló programok, események szervezése, illetve rendszeres találkozók lebonyolítása is, ahol információt cserélhetünk és kaphatunk versenyekről, felkészülésről vagy éppen arról, hogyan kezdjük neki a rendszeres testmozgásnak. Vendégünk volt már Garami Katalin, magyar bajnoki hosszútávfutó és két alkalommal Csécsei Zoltán, 24 órás futópados világcsúcstartó és Spartathlon-ezüstérmes.

Környezetünk megóvását és a környezettudatosság kialakítását már kis kortól kezdve nagyon lényegesnek tartjuk. Épp ezért sportversenyeinken kerüljük a műanyag poharak, tányérok használatát, mindenkit saját vizes palackjának használatára buzdítunk.

Szeretettel várjuk új tagok jelentkezését is, akik szívesen lépnének be egy jó csapat közösségébe! Facebook csoportunk is aktívan működik, gyertek, csatlakozzatok ott is!

Az egyesület elnöke: Ébner László
Kapcsolattartó: dr. Szekszárdi Júlia (20/3185490)
Adószám: 19063799-1-19

 

Márkói Kamara TehátRum Egyesület

szinjatszok

A színjátszás Márkón 2009-ben kezdődött. Az egyesület 13 alapító taggal 2010-ben jött létre.
Rendszeres fellépői és szervezői a helyi és környékbeli rendezvényeknek. Több amatőr színjátszó csoporttal baráti kapcsolatot ápolnak, így a Dunántúl és a Felvidék színjátszó fesztiváljainak is rendszeres fellépői. Évről évre megszervezik a Márkói Színjátszó találkozót, 2022-ben immár 9. alkalommal, melyre baráti színjátszó csoportokat hívnak meg fellépőként. 2022 januárjában a VII. Pajtaszínházi Szemle keretében a Nemzeti Színházban mutatták be A Bőgős fia és az ördögök című darabot, mely mérföldkő a színjátszó csoport történetében. Kiemelt figyelmet fordítanak a nemzeti ünnepeinkre és a település jeles napjaira, ezen alkalmakon ünnepi műsort adnak. Az egyesület hívta életre és valósítja minden évben a Kálvária utca elején felállított Betlehemet és a hozzá kapcsolódó adventi gyertyagyújtások eseményét.
Az egyesület elnöke: Tál Sándorné, elnök-helyettes Somogyi József, elnökségi tag: Laknerné Léber Katalin.

Művészeti vezető: Kiss György
Elérhetőségeink: Tál Sándorné (30-443-1486)
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18034886-1-19

 

Márkói Lovas Sportegyesület

markoikilatolovas
A Márkói Lovas Sportegyesület működésének célja a helyi sport- és közösségi élet fellendítése, a gyermek- és ifjúsági közösség összefogása. A szervezet fennállása már viszonylag hosszú múltra tekint vissza, az utóbbi években azonban egyre aktívabb résztvevői vagyunk a helyi közösségnek. Tevékenységeink évről évre egyre sokszínűbbek és szerteágazóbbak, hiszen szeretnénk megszólítani minél szélesebb társadalmi réteget.

Mivel az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a természet közelsége, a lovak, a velük való bánásmód megtanulása a gyermekek és szülők számára is hihetetlen vonzerővel bír és életre szóló élményeket nyújt, ezt a tevékenységet megfelelő eszköznek érezzük egy egészséges, összetartó és aktív közösség kialakításához.
Falunk és a szomszédos települések által szervezett nemzeti ünnepeken és szüreti felvonulásokon rendszeresen megjelenünk lovainkkal, lovasainkkal. A helyi falunapok, gyereknapok elmaradhatatlan programjaiként tartunk lovasbemutatókat, lovas ügyességi versenyt és sétalovagoltatást. Évi három turnusban rendezett lovas táborainkban biztosítunk felügyeletet és tartalmas programokat kezdő és haladó lovasoknak egyaránt. Elmaradhatatlan résztvevői vagyunk a Farsangi téltemető és a Mikulás lovas felvonulásnak. 2022-ben részt vettünk a márkói Sonnenstrahlen-Napsugarak elnevezésű EKF Pajta programban lovas-gyalogos túrák szervezésével. Illetve a Márton napi lámpás felvonuláson is közreműködött az egyesület. Az eddigieken felül szeretnénk egy hagyományőrző és egyben helyi hagyományteremtő programot létrehozni Pünkösd vasárnapján, bevonva Márkó lakosságát és a környező települések lovas közösségét.

Szívesen vállalunk közreműködést a helyi vállalkozások céges és családi rendezvényein, illetve civil szervezetek csapatépítő vagy egyéb programjain. Az egyesület lehetőséget biztosít az iskolákban kötelezően előírt mindennapos testnevelés órák, valamint a középiskolai 50 órás közösségi szolgálat teljesítésére. 

Az egyesület elnöke: Polányiné Lénárt Katalin
Elérhetőségek: 06 30/830-6477 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18933431-1-19

 

Márkói Németek és Magyarok Baráti Köre

nemetmagyarokbaratikore1

 

A Baráti Kör 1999-ben alakult a kitelepítés 50. évfordulója után 1 évvel. A németek kitelepítésének 50. évfordulójára szervezett találkozót a plébánia udvarán és a hozzátartozó épületben tartották meg. A 3 napos rendezvény szervezését és lebonyolítását egy 20-30 fős csapat végezte. A szervezésben résztvevők úgy gondolták, hogy ezt a tevékenységet kár lenne abbahagyni. Így jött létre Fehér Jánosné (Czvizler Anna), és az azóta elhunyt alapítók Kauker Frigyesné (Hartmann Eleonóra) és Vojts Antal vezetésével, szervezésével a Baráti Kör. A Baráti Kör megalakulásakor a nemzetiségi kultúra és nemzeti értékek megőrzését tűzte ki célul. Az egyesület rendezvényeit egy magánszemély által rendelkezésre bocsátott épületben esetenként a rendezvényjellegétől függően szabadban tartja. Minden évben kitakarítják a kálvária kápolnát és rendben tartják annak környékét. Kulturális programokat és kirándulásokat szerveznek a Baráti Kör tagjainak, valamint gyermekprogramokat, évenként egy hetes nyári tábort, kézműves foglalkozásokat a településen lakó gyermekeknek. A szervezet aktívan részt vett a jóga-klub és a foltvarró kör létrehozásában. Idén, 2022-ben a szervezethez csatlakozott a Faluszépítők csapata is, akik tevékenységükkel tovább színesítik a Baráti Kör munkásságát. Továbbra is kiemelt, közös célunk a hagyományőrzés, kulturális és természeti értékeink védelme, közösségépítés a fentiekkel kapcsolatos rendezvények által.

Az egyesület elnöke: Fehér Jánosné
Baráti Kör elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18928592-1-19


Márkói Nyugdíjasok Egyesülete

nyugdjasklub
A márkói Nyugdíjasklub az Önkormányzat támogatásával már a 90-es évek közepétől működik.
Kezdetben Inzsöl Gyuláné, majd 2011-től Kovács Józsefné vezetésével. Az Ő irányításával alakult meg 2012-ben a Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. 2021-ben a leköszönő Kovács Józsefné javaslatára az Egyesület vezetőjének Palásti Károlynét választották. A régi vezető továbbra is a klub tagja maradt, és mindenben segíti a munkát.
Az Egyesület létszáma 65 fő, az összejöveteleken 45-50 fő rendszeresen részt vesz.
Célunk a közösségépítés, ezért minden hónap első szerdáján a kulturális központban tartunk klubnapokat, ahol nem csak a szórakozás a cél, hanem az ismeretterjesztés is. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, de túrázni is szívesen megyünk.
Sok tagunknak van színházbérlete a Pannon Várszínházba, az idei évben sokunknak az Operett színházba is.
A megyei és országos „Életet az éveknek” Nyugdíjas Egyesület tagjai vagyunk.
A falu életében tevékenyen veszünk részt, a lehetőségeinkhez mérten aktivizáljuk magunkat, a programok lebonyolításában is segédkezünk.
Igyekszünk a nyugdíjas társainknak lehetőséget biztosítani a szabadidejük kellemes és hasznos eltöltéséhez.
Várunk tagjaink sorába minden nyugdíjast!
Szlogenünk: Aki velünk van, soha nincs egyedül!

Az egyesület elnöke: Palásti Károlyné
Adószám: 18336982-1-19

 

Steixner István Német Nemzetiségi Egyesület

markonemzetisegis

„Ha valaki nevet, nevess vele, ha valaki énekel, énekelj vele!”
„Könnyebb az élet, ha dalolhatsz róla.”

Magyarország számos nép és népcsoport hazája, a németek különböző korszakban, különböző helyekről érkeztek és szórványosan telepedtek le az országban. Márkó területére az elnéptelenedett vidék újratelepítése céljából 1741. február 15-én kötöttek szerződést Padányi Biró Márton nagypréposttal és még ebben az évben megérkeztek az első német telepesek. A különböző helyekről érkező népek magukkal hozták a saját szokásaikat, dalaikat. A dalokat szülőről gyermekre hagyományozták, ugyanígy a német nemzetiségi (sváb) dalok sajátosságát, az úgynevezett tercelést. Őseink gyönyörűen énekeltek két szólamban. Ezen kincs megőrzése céljából alakult a Steixner István Német Nemzetiségi Énekkar, mely 2001 óta működik. Legfőbb célja a márkói német nemzetiségi dalkincs felelevenítése, megőrzése, minél szélesebb körben történő megismertetése és továbbadása. Nevét a település kántor-tanítójáról kapta, akinek családjával mai napig ápolják a kapcsolatot.
2004-ben Városlődön megrendezett Dunántúli Német Nemzetiségi Kórustalálkozón és Minősítőn a kórus ezüst minősítést, 2007-ben Herenden megtartott minősítő versenyen aranyminősítést kapott. Ugyanebben az évben elkészült az énekkar első CD lemeze is, majd 2011-ben a kórus fennállásának 10. évfordulója, alkalmából jelent meg második CD dalos lemez. 2008.-tól minden évben, advent első vasárnapján, az énekkar szervezésében kerül megrendezésre az adventi koncert, a helyi római katolikus templomban 2017 pünkösdjén első ízben, de hagyományteremtő szándékkal a kórustalálkozót szerveztek környékbeli német nemzetiségi kórusok részvételével. A találkozókat az óta is minden évben megrendezik. Az énekkar Landesrat és a Megyei Német Önkormányzat által évente szervezett egyházmegyei találkozóknak, koncerteknek is rendszeres és aktív résztvevői.
Az egyesület vezetői Szabó Gyula Sebestyénné elnök, Szimmer Györgyné és Véber Gáborné elnökségi tagok.
Szakmai vezető Pfeiferné Takács Hajnalka.
Gombos harmonikán kíséri az énekkart Weisz Ádám.
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 19383406-1-19

 

Szent Márk Értékmentő és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület

szentmarkegyesulet

Az egyesület legfontosabb céljai:

-Márkó község fellelhető tárgyi és szellemi örökségének, emlékeinek összegyűjtése, a gyűjtemény tudományos és muzeológiai felügyelete, szakmai rendszerezése, a gyűjtött anyagból nyilvános, állandó kiállítás létrehozása.
-A bemutatóhely, mint keret, azaz a Szent Márk Ház működéséhez és fenntartásához szükséges teljeskörű háttér biztosítása.
-Továbbképzések, népi mesterségek oktatására tanfolyamok, táborok, szakmai fórumok szervezése.
-Részvétel az iskolai hon és népismeret, nemzetiségi-kultúra oktatásban.
-Együttműködés a települési és nemzetiségi önkormányzattal, a település civilszervezeteivel, a nemzetiségi kultúra ápolása érdekében.

A tevékenység eredményei főként a Szent Márk Házban láthatóak. 
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064354950722
A Teleki Alapítvány Népi Építészeti Programja és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásaiból Kiss György szakmai felügyelete alatt felújított épület eredete egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Jelen formájában az utolsó nagy átalakítás - 1904 - jegyeit őrzi magán. A munkálatok és a berendezés során ezt a kort szerették volna megeleveníteni.

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/10/uj-eletre-kelt-a-markoi-szent-mark-haz

Az egyesület elnöke: Kissné Cservenyák Judit
Elérhetőség: (20) 203 6135 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 


Blinker Horgászegyesület

Blinkertaborcsoportkep

Az egyesületet több mint 30 éve egy várpalotai kis tó megszerzése és horgásztóvá alakítása érdekében veszprémi és márkói baráti, munkatársi társaság hozta létre. A célkitűzés akkor még nem járt sikerrel, de létrejött az egyesület, elkezdődött a munka. Az egyesület életében 2016-os év fordulópontot jelentett hiszen a MOHOSZ-on keresztül alhaszonbérlői lettek a Menyekei-tározónak. Megalakulásuk után 15 évvel szervezték az első gyermektábort, napjainkra már 16. alkalommal. A gyermektáborokban a résztvevők a horgászattal és a hozzá kapcsolódó egyéb tudnivalókkal vizek világa, halak ismerete, a gyerekhorgászat írott és íratlan szabályaival is megismerkednek.
Az egyesületről részletes információk, szakmai tartalmak az alábbi honlapon érhetőek el. 

Adószám: 19261234-1-19
https://www.blinkerhe.hu

 

Márkói Sport Egyesület
Adószám: 18937370-1-19