2022. augusztus 5-én Márkó értékei címmel nyílt kiállítás az Orsetti Péter Kulturális Központ aulájában. A kiállítás megtekinthető a Könyvtár nyitvatartási idejében, hétfőn és csütörtökön 15-18 óra között. 

A kiállítást Márkó Község Önkormányzata és a Márkói Értéktár Bizottság a "Márkó értékeinek népszerűsítése és megőrzése" című projekt keretében

a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával hozta létre.

hungarikumbizottsag    agrarminiszterium

 

20220805falunap2A kiállítás megnyitón köszöntő beszédet mondott Hartmann Antal Márkó Község polgármestere. Közreműködőként Jánosik Margit Andrea mondott verset. A kiállítást megnyitotta Bánkutiné Mihalcsik Márta a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának módszertani referense. A képeket Bak Zsolt fotós készítette.

 Ismertető: 

A kiállításban négy egységet tudunk elkülöníteni melyek külön-külön is értelmezhetőek, de egységesen adják át a kiállítás fő üzenetét. Miszerint településünk gazdag értékekben és hagyományokban melynek megőrzése megismertetése elengedhetetlen feladatunk, hiszen ezen értétékek mentén teremtődik a jövőnk.

A kiállítás az Orsetti Péter Kulturális Központ aulájában kapott helyet, ahová minden hozzánk érkező vendég ellátogat, központi elhelyezkedése és funkciója okán. Így is elősegítjük azt, hogy minél többen lássák a kiállítást és ismerjék meg lakóhelyük értékeit. Nem utolsó sorban a kiállítással egy ízléses fogadótérbe léphet be a látogató.

20220805falunap3Az aulába lépve körben a falakon 36 kép idézi meg Márkó múltját. A fényképmásolatok 3-mas és 4-es osztású keretekben kerültek elhelyezésre. Balról haladva a sorrend: Márkó látképe, márkói épületek, márkói utcaképek. A Faliújság 2 oldalán egykori márkói lakosok, családok, láthatóak. Az elhelyezésük tudatos, hiszen a faliújságon található a kiállítás címtablója. Az értékek alapját pedig a képen szereplő emberek hozták létre. Tovább haladva viseletet bemutató és a Christkindl járást megörökítő képek következnek. A képek sorát a Kálvária Kápolna és a Szent Márk templom zárja, melyek szerepelnek a helyi értéktárban is.

A plakáttartó állványokban az egykori Márkói Római Katolikus Iskola témáját dolgoztuk fel. Bemutatásra kerül, az épület tervrajza, két híres tanítója Steixner István kántortanító, aki a ma működő énekkar névadója és Dunay Vilmos tanító a korabeli színjátszó csoport megalapítójának iskolához kötődő dokumentumai. Valamint érdekességek és egyéb dokumentumok az iskola életéből. Érdekesség, hogy ezen dokumentumok korábban még nem kerültek bemutatásra. Olvasható egy visszaemlékezés is, melyet Dunay Vilmos leánya írt a Márkón töltött gyermekéveiről.

A kiállításban a Települési 20220805falunap5Értéktárba felvett értékeket roll upkon mutatjuk be. Ennek célja, hogy a jövőben könnyen szállítható formában más helyszíneken is bemutathassuk értékeinket. A roll up folytatása a 2021-es Márkó értékei kiadványnak.

Bemutatásra kerülnek, a korábban készült, de a hétköznapokban nem látható Chrsitkindl Babák és Bábuk melyek a falunap idején a nagyközönség számára is megtekinthetőek lesznek.

A kiállítás célzottan a település életének egyik ünnepnapján a Falunapon nyílt meg, mert azt valljuk a Falunap érték is és egy közösségi ünnep, amelyben helyet kell kapjon a falu múltja és korábbi eredményei éppen úgy, mint a jelenkor egyesületeinek fellépése.

A kiállítás megtekinthető minden héten hétfőn és csütörtökön 15-18 óra között a Könyvtár nyitvatartási idejében.

20220805falunap4   20220805falunap1