Márkó Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt keretében meghirdetett Pajta Programra.

Az elnyert pályázat lehetőséget biztosít, hogy számos program valósuljon meg a település civilszervezeteinek közreműködésével, a lakosság igényeinek figyelembevételével. A nyertes pályázat a Sonnenstrahlen – Napsugarak nevet viseli, a névválasztás sem véletlen, egyfajta szimbólum. Egyrészt kifejezi a település sokszínűségét, másrészt a összhangban van a EKF „Ragyogj!” felhívásával. Emellett megjeleníti a település kulturális koncepcióját is, közös kiinduló pontból, különböző programajánlatokkal elérni a település lakóit.

Maga a pályázat is inspirációt jelentett, hiszen a koncepció létrejöttében a településen működő civilszervezetek, egyesületek, plébánia közösen gondolkodtak és hozták létre a programkínálatot, mely a bírálóbizottság tetszését is elnyerte.

A 3,5 millió forintos támogatásból 2022 februárjától október végéig több mint negyven program valósul meg. Az események egy része a már működő közösségek fejlődését, taglétszám növelését, szakmai előrelépését segíti. Így a például a varrás és néptánc oktatások meghívott előadókkal, táncházak, vagy a színházi szakember képzés, illetve a gyermekeknek szóló heti rendszerességű népdal szakkör. A település sváb gyökerekkel rendelkezik, emellett egyre közkedveltebb lakóhely a családok számára. Nekik kedveznek a gyermekeknek szóló kulturális események. A német nyelvet előtérbe helyező tanoda, és a gyermekszínházi, fejlesztő előadások. Az idősebb korosztályt helytörténeti, épített és kulturális környezetet bemutató előadásokra várjuk. Témák között szerepel a barlangászat, őskori és középkori régészet, helyi értékeink ismertetése. A település programkínálatában újításként nagy hangsúly helyeződik az ökotudatos tájhasználatra a település természeti környezetének, állat és növényvilágának megismertetésére. Lehetőség nyílik növénytúrán, rovar megfigyelésen, lovas túrán, madár és denevér gyűrűzésen is részt venni. Valamint a sportolást, futást népszerűsítő program is megvalósul. A Pajta Program célja a közösségek építése, ennek érdekében havi rendszerességgel valósulnak meg a könyvtárban kézműves foglalkozások, melyek az alkotás örömén keresztül biztosítják a kapcsolatteremtést. Márkó községben jól működő vallási közösség található, az egyházközség szervezésében templomi koncert valósul meg. A program keretében kórustalálkozónak is otthont ad majd Márkó.

A projekt legfőbb hatása a közösségi kohézió megvalósítása, a nemzetiségi és a magyar kulturális hagyományok megőrzése, a családok támogatása, a sportolási lehetőségek és a természeti értékek feltárása. A gyermeket nevelő családok és az idősebb korosztály egymásra találása a legfőbb változás, ami elősegíti a közösséghez tartozás élményét, a gyökerek felfedezését és a hagyományok megőrzését.

A programokról részlétes információ az Orsetti Péter Kulturális Központ facebook oldalán érhető el.

https://www.facebook.com/orsettipeterkulturaliskozpont

Márkó Község Önkormányzata